Ontwikkeling van een Open Innovation Center

Projecten rondom energieopslag in windparken (Ocean Grazer en de RuG), het opwekken van golfenergie en andere energievormen in windparken (SeaQurrent) en balancing waarin netbalancing en peak shaving met groene energy een belangrijk onderwerp is voor Groningen Seaports, TenneT en Enexis.

Ontwikkeling duurzame recycling van rotor blades

Een aantal Noord-Nederlandse MKB’ers wil onder toeziend oog van Vattenfall een verregaande samenwerking in het recyclen van rotor blades: machinefabriek Van der Ploeg wil een stuk logistiek en het vershredderen op zee doen; DHSS de algemene logistiek; Lubbers Logistics en Bek & Verburg de verwerking van het materiaal en de scheiding van de composieten (glas en binder); en Virol het hergebruik van de composieten.

Ontwikkeling virtual basic training refreshers

Onderhoud op en aan offshore windturbines brengt unieke risico’s met zich mee. In het Offshore Safety Refreshers project worden manieren om veiligheidsbewustzijn en gedrag tijdens onderhoudswerkzaamheden offshore te trainen. Deze kennis is noodzakelijk omdat op deze locaties hulp vaak niet snel ter plaatse is. Dit project voorziet in de behoefte om risicovolle offshore onderhoudsscenario’s te trainen om beter voorbereid te zijn op gevaarlijke situaties en veiligheidsincidenten.

Ontwikkeling rotor blade inspectie, visualisatie en repair

Samenwerking wordt gezocht met het AirTub project. Hierin gaat GE samen met Terra Drone, Drone- Quest, DHSS, Hijsspecialist, CIV Offshore, Delftechniek, Demcon en anderen betere methoden ontwikkelen voor de inzet van drones bij gedetailleerde inspecties en visualisaties van rotorbladen op offshore windturbines.

Ontwikkeling van een high voltage lab

TenneT, Engie, Visser & Smit Hanab, Eekels i.s.m. Noorderpoort testen high voltage oplossingen. Praktijkgerichte opleidingen van Highvoltage 33KV, 66KV, 128KV. Product specifieke opleiding en/of ontwikkeling van nieuwe innovaties in deze sector.

Ontwikkeling subsea cable maintenance & monitoring

Subsea 7 is een toonaangevend subsea engineering-, constructie- en dienstenbedrijf voor de offshore windindustrie. De behoefte aan verdere kabelinnovatie is groot. Samen met Subsea 7 dochter SOC, HICE, DHSS, TenneT, TKF, Van Oord, Merkur, Boskalis, Fieldlab Zephyros en het Noorderpoort wil dit consortium op basis van onderzoek innovaties ontwikkelen ten bate van bekabeling en onderhoud. Doel is kabelbreuk tijdens transport en handling te voorkomen en een nieuwe efficiënte wijze van kabel reparatie te realiseren.

Ontwikkeling trainingsfaciliteiten en Tower

Rely on Nutec gaat samen met Northsea WindHub, Rope Access Noord, Volker Wessel Workforce, Hijsspecialist, Delftechniek, CIV Offshore, Stopaq en het Noorderpoort het totale pakket aan trainingen vanuit de Eemshaven onderzoeken en verder uitbreiden.