Binnen het OWIC wordt een open innovatie omgeving voor toepassingen van O&M- innovaties gecreëerd. Via dit model wordt de gegenereerde kennis toegankelijk en beschikbaar gemaakt voor alle partijen die aan het project deelnemen, ten behoeve van relevante ontwikkelingen.
Hierin wordt een balans gevonden tussen ontwikkelpotentieel en het bedrijfsbelang van het betrokken regionale MKB. Zodoende zal zij voordeel hebben van geïnvesteerde tijd en middelen en hoogwaardige expertise en anderzijds van de versnelling in innovatie uit die open interactie en kennisdeling.
Uit de toe te passen instrumenten zoals innovatieworkshops en matchmaking dagen maar ook door de vele 1-op-1 adviesgesprekken met MKB en andere partijen worden gedachten, ideeën en vroegtijdige low Technology Readiness Level (TRL) projecten tot concrete projectvoorstellen en projectsamenwerkingen gesmeed die potentie hebben door te groeien tot pre-competitieve samenwerkingsprojecten. De projecten hebben een scope, die breed en integraal of specialistisch kan zijn.
Om het MKB actief te betrekken bij pre-competitieve samenwerkingsprojecten gaat het OWIC een aantal van deze projecten meefinancieren. We onderscheiden twee categorieën precompetitieve samenwerkingsprojecten:
Bij beide categorieën pre-competitieve samenwerkingsprojecten kan het MKB ook gebruik maken van de fiscale regelingen zoals de WBSO. Na positieve afronding van een toetsingsfase project, kan het MKB gebruik maken van bijvoorbeeld de VIA (SNN), MIT (RVO) en Topsector Wind op Zee/Energieregelingen (RVO). Meer informatie over deze regeling vind je hier.
In het OWIC kunnen innovatieve MKB’ers aanlopen tegen financieringsproblemen in de ontwikkelingsfase, als aanloop naar ‘Valley of Death’, de meest kritieke fase voordat een product in de markt wordt omarmd. Binnen OWIC wordt daarom tevens financiële expertise ingebracht om (MKB-) ondernemingen in deze fase te begeleiden en te adviseren bij financieringsvraagstukken. Denk hierbij aan ondersteuning vanuit Economic Board Groningen, NOM, banken, venture capitalists, subsidieadviesbureaus, Energy Venture-lab en TCNN.
Het OWIC is een informatie-, trainings- en innovatiecentrum voor bedrijven en instellingen die zich bezighouden met opwekking van windenergie op zee (offshore wind). In totaal 19 partijen -bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden- hebben zich verenigd in OWIC om ervoor te zorgen dat bedrijven gemakkelijker en sneller kunnen innoveren en ontwikkelen in offshore windenergie.