Even kennismaken met: Topwind
Nieuws - 
March 7, 2023

Even kennismaken met: Topwind

Even kennismaken met Ruud Kerkhof van Topwind.

Dit keer spreken we met Ruud Kerkhof van Topwind uit Barneveld, vanaf het begin projectpartner van OWIC. Vanuit Barneveld kan Topwind zorgen voor de complete oplossing voor het bouwen, beheren en optimaliseren van windparken. Inmiddels heeft het bedrijf 35 medewerkers met specialisten op elk gebied.

Proberen en pionieren

Ruud Kerkhof is al bezig met windenergie vanaf midden jaren 80: “Dit was echt pionieren, proberen, testen en zonder de digitale oplossingen van nu natuurlijk veel moeilijker om snelheid te maken. Toch is het de start geweest van een mooie loopbaan” aldus Kerkhof.

Growind stond mede aan de basis van het bedrijf Topwind. Ruud Kerkhof is één van de aandeelhouders van Growind. “Binnen Growind ben ik betrokken als operationeel directeur. Naast exploitatie van windturbines, waar Growind zich mee bezighoudt, kwam er ook een grote vraag naar het dagelijks beheer van de windturbines. Vanuit die behoefte kwam in 2008 de samenwerking met Johan Top tot stand. We kenden elkaar al als oud-collega’s”. Zo ontstond Topwind.

 

Topwind groeit

Topwind groeide snel en ook grote klanten als Eneco en Engie wisten Barneveld te vinden. “We zijn een projectmanagement organisatie en zorgen voor het hele traject van het opzetten van windturbineparken. Onze klanten zijn particulieren, windparkexploitanten als Eneco maar ook Boerencoöperaties. Als de klant een vergunning heeft dan regelen we de aanbestedingen, opdrachtverleningen en begeleiden we de bouw. Ook het beheer en onderhoud verzorgt Topwind”.

Doordat in Nederland de capaciteit op het land zo goed als bereikt is zal de focus in de toekomst verschuiven naar België, offshore windparken op zee en naar het ontwikkelen van slimme oplossingen voor onderhoud. Kerkhof heeft binnen Topwind de afdeling Systems onder beheer en daar ontwikkelen ze slimme toepassingen voor windturbines. “Eigenlijk is dit begonnen door het ontwikkelen van een oplossing voor ijsvorming op windbladen in Eemshaven. Zo zijn er meer problematieken waar we mee aan de slag zijn gegaan en hebben de interesse gewekt van veel andere exploitanten”.

De samenwerking met OWIC

OWIC is voor Topwind een belangrijke organisatie in dit geheel. “Samen kunnen we zorgen voor innovatie en samenwerking. Dat zorgt uiteindelijk voor versnelling. Een voorbeeld is de dronetoepassingen die ontwikkeld worden, we ondersteunen dat aan alle kanten”. Een ander voorbeeld is het recyclen van windturbinebladen door deze te gebruiken voor andere toepassingen. “Dit is ook een OWIC-project wat we ondersteunen. En ik hoop dat er nog veel volgen” zo besluit Ruud Kerkhof.

Meer weten over Topwind? Kijk dan op www.topwind.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy