Even kennismaken met: Lubbers Logistics Group
Nieuws - 
October 4, 2022

Even kennismaken met: Lubbers Logistics Group

Even kennismaken met: André Mulder van Lubbers Logistics Group

Door: Teun Hoek

Lubbers Logistics Group (Lubbers) biedt wereldwijde logistieke diensten vanuit drie divisies: Wegtransport, Lucht & Zeevracht en Projecten. De voornaamste markten waar Lubbers haar services levert zijn de energiesector, de maritieme en baggerindustrie. André Mulder is 16 jaar werkzaam bij het bedrijf en heeft verschillende commerciële functies vervult. Hij is begonnen op de customer-service afdeling en heeft zich daarna via verschillende commerciële functies opgewerkt tot commercieel directeur.

Lubbers is zich als onderneming intensiever op de markt voor duurzame energie gaan richten, waarbij de focus vooral ligt op de geothermie, nucleair (kernenergie) en wind & power. Het bedrijf heeft meer dan 80 jaar ervaring in de logistieke dienstverlening voor de olie & gas industrie en brengt deze kennis graag naar de markt voor duurzame energie, ook wel ‘Renewables’ genoemd. Toen er een ‘kartrekker’ werd gezocht die de komende jaren deze markten moest gaan ontwikkelen en de diensten van Lubbers aan de man moest gaan brengen, heeft André zich gemeld. Sinds 2020 is hij hiervoor verantwoordelijk geworden als directeur Duurzame Energie bij het bedrijf.

Afbeelding 1: André Mulder

Toegevoegde waarde bepalen

André vertelt dat hij, net als destijds binnen de olie en gas, eerst ‘dicht bij huis’ is begonnen. Dicht bij huis betekent in de regio van het hoofdkantoor in Schoonebeek, Drenthe. Hierbij stelde hij zich de vragen; Waar vinden de grootste ontwikkelingen binnen de duurzame energie in deze regio plaats? En wie spelen daarin nu een belangrijke (logistieke) rol?

Al gauw kwam hij in de Eemshaven terecht. De Eemshaven leeft en ademt on- en offshore wind en speelt een prominente rol in de ontwikkeling van windparken op zee. Zowel tijdens de bouw van de windturbines als het daaropvolgende onderhoud ervan. Ook de aanleg en het onderhoud van elektriciteitskabels is een onderdeel waar de Eemshaven ambitie heeft getoond. De Eemshaven bleek, net als bij de andere Nederlandse havens zoals Den Helder en IJmuiden, over een goede logistieke supply-chain te beschikken. Er zijn veel specialistische logistiek dienstverleners aanwezig die gezamenlijk de gehele logistiek voor projecten kunnen organiseren. “Door goed met deze bedrijven in gesprek te gaan werd mij al snel duidelijk wat onze toegevoegde waarde zou kunnen zijn”, vertelt André. “De haven kon wel een ervaren internationaal transportbedrijf gebruiken.”

Lubbers is sinds augustus 2021 met een eigen steunpunt in de Eemshaven aanwezig. Vanuit deze vestiging bedienen ze de lokale markt in en rond de Eemshaven. Door de aanwezigheid van trucks, trailers en autolaadkranen op deze locatie kunnen ze snel reageren op aanvragen. De vestiging vervult een ondersteunende functie binnen het Europese transportnetwerk van Lubbers. Zogeheten groepage zendingen die zijn opgehaald of moeten worden afgeleverd in de regio Eemshaven, Delfzijl of Farmsum gaan via deze vestiging voor (tijdelijke) op- of overslag. Ook worden exceptionele transporten uitgevoerd waarvoor ook de benodigde vergunningen geregeld worden en route-onderzoeken worden gedaan. Denk hierbij aan het transport van grote en zware kabelhaspels en windmolenonderdelen.

Naast transportdiensten biedt het bedrijf ook offshore container- en basket verhuur. De containers voor de Eemshaven regio worden geleverd vanuit een eigen voorraad. Nu nog vanuit Schoonebeek, maar binnenkort ook direct vanuit de Eemshaven. Dezelfde transport-, container- en projectdiensten worden door Lubbers ook vanuit de andere 17 Europese vestigingen aangeboden.

Decommissioning & Elektriciteitskabels

Binnen OWIC is Lubbers betrokken bij twee van de deelprojecten. De eerste is Decommissioning (ontmanteling van turbines). Voor alle installaties geldt, ooit zullen ze afgebroken moeten worden of vervangen moeten worden omdat deze aan het einde van hun levensduur zijn gekomen of voor hoger-rendement turbines worden omgewisseld. In de wereld van ontmanteling en verwerking heeft Lubbers zich de afgelopen jaren verdiept. De ontmanteling op land of op zee vormt een complexe logistieke uitdaging, zegt André. “Op het land kunnen we dat voor een deel zelf, maar om het compleet te kunnen uitvoeren hebben we goede partners nodig. Denk hierbij aan partners voor de kranen en de ontmanteling van de (ondergrondse) fundatie.”

Die partners werden gevonden in Decom North. In dit consortium werken specialisten op het vlak van composiet verwerking en het produceren van nieuwe gerecyclede producten samen. De komende jaren worden meer tests uitgevoerd en onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om op grotere schaal de decommissioning en recycling van windturbines in de provincie Groningen uit te gaan voeren. Een ambitieus project, maar wel met een grote toegevoegde waarde als het lukt.

Afbeelding 2: Decom North

Het andere deelproject draait om elektriciteitskabels en krijgt gestalte via een samenwerking die onder de naam Cable Centre Eemshaven (CCE) wordt uitgevoerd. Vier bedrijven, waaronder Lubbers, zijn dit initiatief gestart. CCE gaat in de toekomst specialistische trainingen en opleidingen op het gebied van installatie, onderhoud en reparatie van elektriciteitskabels faciliteren. Dienstverlenende bedrijven binnen deze industrie (ook wel “Power” genoemd) kunnen CCE nu al gebruiken voor hun opslag-, test- en onderhoudsbehoeften.

Afbeelding 3: Lubbers aan het werk in de Eemshaven

Bijdrage aan gezamenlijke doelen

Bedrijven die op zoek zijn naar (project-)ondersteuning voor hun kabelactiviteiten kunnen straks rekenen op een onafhankelijke aanpak waarbij het belang van de klant voorop staat. Dit betekent dat alle beschikbare diensten en bedrijven in de Eemshaven in overweging worden genomen om tot de beste oplossing te komen.

 Beide deelprojecten draaien om innovatie en zorgen voor meer werkgelegenheid in de regio. Daarnaast wordt er via deze projecten kennis en ervaring gedeeld. André geeft aan: “Er werken bij Lubbers in totaal meer dan 400 mensen uit verschillende regio’s en landen. De kennis van deze mensen wordt via deze projecten gedeeld.” Ervaringen uit andere projecten kunnen nieuwe inzichten geven en biedt de betrokkenen een kans om zich verder te ontwikkelen.

Combinatie van onshore en offshore

De Eemshaven is een interessante haven voor offshore projecten, maar volgens André is het verstandig om bij het aanvliegen van dit soort projecten de combinatie van de on- en offshore dienstverlening meer te verkennen. “De servicebedrijven die actief zijn in de installatie en onderhoud van windturbines en bekabeling leveren vaak deze diensten of delen ervan ook aan de onshore projecten. De haven doet zichzelf te kort om te nadrukkelijk de term ‘offshore’ te gebruiken.”

Uitdagingen

Volgens André zijn er ook genoeg uitdagingen. “Voor verschillende bedrijven is er nog steeds sprake van het aftasten van de mogelijkheden binnen de duurzame energiesector en specifiek de haven, het bekende gezegde ‘de kip of het ei’ gaat dan op. Om meer en grotere projecten te starten zijn meer mensen en materiaal nodig. Als dit zichtbaar aanwezig is zullen de grotere opdrachtgevers sneller overstag gaan. Hiervoor is kapitaal nodig. Dat wordt pas beschikbaar gesteld als er meer zekerheid is op structureel (project-)werk.” Het juiste moment vinden om op te schalen is een uitdaging.

Volgens André moeten de huidige pilotprojecten verder ontwikkelen en leiden tot structurele werkzaamheden en werkgelegenheid. Wat OWIC nu al bewezen heeft, is dat als je de juiste partijen bij elkaar brengt ze samen gaan ondernemen. Dat zal ook in de nabije toekomst door moeten blijven gaan, het momentum mag niet verloren gaan bij vertragingen of tegenslag. André: “We moeten volhouden en gezamenlijk deze initiatieven tot volwassenheid brengen. Pas dan kun je echt spreken van een succes!”

Aanmelden nieuwsbrief

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy