We zijn in gesprek met Bernard Heikema, docent werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen. Via de European Master in Renewable Energy (gecoördineerd door EUREC) is hij terecht gekomen bij OWIC. “Deze master eindigde met een onderzoek, een mooie kans om samen met OWIC ons te richten op het ontmantelen van windparken op zee”.
De vraag die centraal stond is hoe je dat op een duurzame en circulaire manier kunt doen. “Daarbij zijn enkele punten relevant zoals de kosten om deze materialen terug te halen, wat doe je daar vervolgens mee en hoe kun je daar nog opbrengsten mee genereren”.
Bernard geeft aan dat hij deze tool ziet als een hulpmiddel om beter te kunnen voorspellen wat een optimaal scenario is voor het ontmantelen van windparken op zee. “De tool is nog niet volledig uitontwikkeld, maar het geeft wel inzicht in de betere opties voor het ontmantelen van windparken op zee”.
“Het mooie van een onderzoek is dat er vervolgens nog meer vragen naar boven komen waardoor je door middel van vervolgonderzoek in staat bent om nog betere scenario’s te vinden voor het ontmantelen van windparken”.
Bernard geeft aan dat de komende vijf jaar er stappen gemaakt moeten worden om scherper te krijgen wat de beste manier is om offshore windparken duurzaam te ontmantelen.
Als docent kan hij zijn leerlingen ook meenemen in de inzichten van zijn onderzoek. “Het is mooi dat je bijvoorbeeld bij het ontwerpen van een windturbine, wat overigens al lastig genoeg is, ook het onderdeel duurzaamheid mee kunt nemen. Verder is het ook een taak van het onderwijs om de duurzaamheidsagenda bij de leerlingen onder de te brengen bij de studenten” aldus Bernard Heikema.
Bernard is blij dat OWIC op zijn pad is gekomen, en hij hoopt dat OWIC ook een duurzaam samenwerkingsverband blijft in de toekomst. “Het is toch de verbindende factor in het Noorden op het gebied van Offshore Wind, door zulke initiatieven kunnen we samen komen tot mooie innovaties en wordt ook het onderwijs enthousiast gemaakt om in dit vakgebied aan de slag te gaan”.