Even kennis maken met: MontiPower
July 15, 2022

Even kennis maken met: MontiPower

Even kennismaken met: Theo Keizer van MontiPower

Door Teun Hoek

Theo Keizer is Specification Consultant and Business Development Manager voor de regio Benelux bij MontiPower BV, in Spijk, Groningen. MontiPower BV is een zusterbedrijf van Monti-Werkzeuge GmbH uit Hennef, Duitsland. De firma’s behoren tot de Nederlandse Monti-Groep. Tot deze groep behoort ook Corronation BV. Theo houdt zich vanuit zijn functie voornamelijk bezig met sales, trainingsaanbod en Research & Development (R&D).

Afbeelding 1: Theo Keizer

Over MontiPower

MontiPower is producent van borstelsystemen voor oppervlaktevoorbehandeling als alternatief op (grit)stralen en bedient zijn klanten over de hele wereld. Zo heeft het bedrijf twee vestigingen in de Verenigde Staten (Houston, Manasses) één in Bratislava, één in Brazilië (Macae) voor de verkoop en is de fabriek gevestigd in Hennef, Duitsland,  Spijk en Oldenzaal. Het bedrijf is wereldwijd actief met een netwerk van distributeurs zoals in Noorwegen, UK, Japan, Australië, Mexico en Abu Dhabi voor surface preparation toepassingen. Het team wat in Spijk werkt houdt zich met name bezig met drie domeinen R&D, Sales & Turnkey Service en Trainingen. Wereldwijd werken er ongeveer 70 medewerkers bij MontiPower (vooral in de productietak).

Het management heeft veel kennis en ervaring opgedaan binnen innovatieve coatingbedrijven zoals STOPAQ en SealforLife Industries. Deze expertise en kennis wordt dagelijks ingezet bij het adviseren en ondersteunen van hun klanten. De vestiging in Spijk is ook vanuit dat oogpunt ingericht voor het verzorgen van opleidingen en trainingen, maar een training op locatie is uiteraard ook mogelijk. Daarnaast vindt een deel van de verkoop plaats via de Benelux. “Staat er een groot onderhoud -of nieuwbouw project op de planning en wordt daarvoor onze technologie ingezet, dan zijn wij erbij voor het ondersteunen van onze klanten”, zegt Theo. Bijvoorbeeld om de benodigde machines ter plekke te leveren en het verzorgen van een juiste instructie.

Overal waar conserveren plaatsvindt, kan MontiPower een rol spelen. Je hebt het dan over de staalbranche, dat is een heel breed spectrum. Denk hierbij aan de olie/gas industrie, windenergie, maritieme sector, infra en mobiliteit (treinen, autoschadeherstel). Staal en metaal zijn elementen waar snel corrosie (roest) plaatsvindt als je het niet goed behandelt.

De oppervlakte wordt vergroot door profilering en met een juiste reinheid en profilering creëer je voor de coating een optimale basis voor een mechanische hechting. Traditioneel wordt dat gedaan door middel van bijvoorbeeld gritstralen waarvoor je een toevoegingsmiddel nodig hebt en in veel gevallen zoekt men naar alternatieven vanwege afvoerkosten, stofontwikkeling, geluidsoverlast etc. Theo vertelt dat zij geen toevoegingsmiddel gebruiken maar een roterende borstel die hetzelfde effect realiseert. Het levert veel minder stofontwikkeling op en is daarmee een geschikt alternatief op stralen.

Afbeelding 2: Monti Bristle Blaster

In de windsector

Waarom offshore wind? Theo geeft aan dat we praten over een markt die enorm is gegroeid de laatste jaren. De MontiPower machines kunnen nu ook op accu worden geleverd. De machines zijn daarmee al uitgerust om ook voor de offshore wind te gebruiken. De laatste jaren is het booming, zelf zijn ze er al veel langer mee bezig. Eerst vanuit Duitsland, daardoor ook betrokken geraakt bij windprojecten. Inmiddels in diverse werkprocessen bij asset owners opgenomen met een MontiPower machine. In de windenergie wil je flexibel zijn en vrij om te bewegen. Ook in hoeken en bochten die niet standaard zijn. Sowieso is een trend te zien met vraag naar machines die op accu draaien, zegt Theo.

MontiPower is één van de MKB leden in het Offshore Wind Innovation Centre (OWIC) in de Eemshaven. Vanuit het netwerk zijn we bij OWIC betrokken geraakt, vertelt Theo. “Coating en onderhoud blijft altijd noodzakelijk. Via Dirk Jan Hummel zijn we in contact gekomen om te kijken hoe ons bedrijf hier een rol in kan spelen. De NNOW (Northern Netherlands Offshore Wind) en OWIC zijn voor ons platforms om te verenigen en samen te werken met nieuwe partijen.” Onder de aanwezige leden bevinden zich allemaal partijen die heel verschillend zijn. Het zijn niet zozeer concurrenten, maar nemen elk een eigen plaats in de keten in vanaf voorbereiding, opleiden, innovatie, logistieke activiteiten, assemblage aan de kade, installatie, onderhoud, herconditioneren tot en met uiteindelijk het ontmantelen. De hele keten is aan boord, juist deze samenwerkingscomponent is voor MontiPower heel belangrijk. Kwaliteit en kwantiteit probeer je bij elkaar brengen. Door een zwaar tekort aan mensen die het werk kunnen doen is samenwerken nog belangrijker geworden. Uiteindelijk moet je een interessante keten aan kunnen bieden aan asset owners zodat zij worden ontzorgd.

Er is afgesproken dat we zorgen dat we mensen kunnen opleiden en trainen binnen het netwerk van OWIC, zodat ze in het veld getraind kunnen worden. Daarin kan MontiPower faciliteren, als het ware een stukje expertise leveren.

Theo hoopt dat het uiteindelijk als resultaat heeft dat de samenwerkingskracht in OWIC overstijgend is naar meerdere regionen. Dat het als voorbeeld gaat fungeren voor andere regio’s door ondersteuning en ‘know how’ aan te bieden. Eerst op nationaal niveau, later ook internationaal. Laten we vervolgens de samenwerking opzoeken in de regio Den Helder en Vlissingen. Op die manier kunnen we op een duurzamere manier onze bijdrage leveren aan onderhoud, aldus Theo.

Duurzame innovaties

Bij de traditionele oppervlaktevoorbehandeling om een reinheidsgraad Sa2,5 te verkrijgen, maak je gebruik van een toevoegingsmiddel zoals bijvoorbeeld grit. Deze kan meermaals gebruikt worden. Echter, het grit contamineert dan samen met de verwijderde coating, oppervlakteverontreiniging en corrosie. Nadat je het opvangt of opzuigt is het chemisch afval en daarmee creëer je extra kosten. De borstel versmeert niet. Oude coatings, walshuid of roest verwijder je eenvoudig zonder stof. De gebruikte borstels vertegenwoordigen zelfs nog waarde en zijn compleet recyclebaar. Hiervoor is een zogenoemde ‘Recyclingbin’ ontwikkeld door MontiPower (zie onderstaande foto). Daarmee maak je de oppervlaktevoorbehandeling circulair. Op steeds meer plekken mag je niet open stralen met grit of een ander abrasief. Theo: “Voor de applicateur, de omgeving en kosten, is het een verantwoordelijkheid van ons leden in OWIC om hier rekening mee te houden.”

Afbeelding 3: Recyclingbin voor gebruikte borstels

Een actuele innovatie is ‘de Aeroblaster’. Deze ontwikkelt MontiPower in samenwerking met de Saxion Hogeschool in Enschede. Onder deze drone is een bristle blaster gemonteerd zodat oppervlaktevoorbehandeling op hoogte kan plaatsvinden. Noodzakelijk om te kunnen manoeuvreren voor werkzaamheden in een turbine. Belangrijke ontwikkelingen die wat Theo betreft zeker een vervolg krijgen.

Afbeelding 4: Aeroblaster

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy